Buitenspelen

Buitenspelen

Waarom is buitenspelen zo belangrijk? Wij vroegen het onze pedagogisch medewerkers van ons groene kinderdagverblijf Sam&zaza.

Buiten spelen, wat is er nu fijner dan buitenspelen? Buiten kan alles: klimmen, springen, ontdekken en vies worden. De kinderen bij kinderdagverblijf Sam&zaza spelen daarom ook graag buiten.

Maar waarom is buiten spelen voor kinderen nou zo belangrijk? Kinderen leren ontzettend veel van buiten spelen, het is bijvoorbeeld erg goed voor de motorische ontwikkeling van een kind. Kinderen hebben buiten meer ruimte om te bewegen en worden niet geremd in het spelen ”Niet binnen rennen!” buiten is er ruimte om je zelf helemaal te laten gaan.

Ook is buiten spelen goed voor de cognitieve ontwikkeling, kinderen kunnen buiten ”hands on” leren. Spelenderwijs leren kinderen bijvoorbeeld over de natuur, de dieren, insecten en over de elementen. Ook is buiten een mooie kans om kinderen te leren over gezonde voeding denk hierbij aan een moestuin.

Buiten heb je ook niet altijd materialen nodig. Kinderen gebruiken hun fantasie en zien in alles een uitdaging. Rennen of rollen van een bult, in een grootte hoop met bladeren springen, in plassen stampen of over boom stammen lopen.

Naast dat buiten spelen goed is voor de cognitieve en motorische ontwikkeling is het natuurlijk ook goed voor de weerstand en de sociale ontwikkeling van kinderen.

Bij kinderdagverblijf Sam&zaza spelen de kinderen niet alleen buiten maar slapen de kinderen ook buiten. In speciale buiten bedjes liggen de kinderen (in de winter goed ingepakt natuurlijk) heerlijk te slapen. Kinderen slapen beter en dieper buiten. Dit komt doordat de lucht kwaliteit buiten over het algemeen beter is dan binnen en vallen in slaap van natuurlijke geluiden.

Team Sam&zaza